Current Lesson
Course Content

07 березня 2022

ОПИСАННЯ ВПРАВ

0.01 - Я намагаюсь давати такі Евритмічні вправи, які будуть зміцнювати тіло. Анастасія буде перекладати українською мовою. Ці рухи дуже прості. І ми намагатимемось це робити з кращими відчуттями самого себе. Заняття буде приблизно 30 хвилин з невеличкою паузою, щоб перепочити. І ми збираємось це робити 4 рази на тиждень. Будемо зустрічатись ритмічно, тобто сьогодні починаємо. І зараз пропонуємо приєднатись до того, що покаже Теодор.

 

1.57 - Вправа_1

Потрібно знайти простір для свого руху. Спочатку складіть свої руки на грудях, відчуйте свій центр. Сформуйте внутрішнє відчуття: "Я тут". Потім опускайте повільно руки вздовж тіла перед собою долонями догори, відпустіть їх. І зробіть крок правою ногою в один бік; і лівою - в інший. Відкрийте долоні, променистими пальцями вниз. І відчуйте, що з ніг росте коріння. Тепер зробіть округлий жест руками, як начебто обіймаєте щось, але пальці однієї руки не торкаються іншої. Уявіть, немов Ви - це стовбур дерева. Він стає дуже сильним і міцним. І тепер Ваші руки нехай повернуться до серця. Повільно поверніть ноги назад. І опустіть руки долонями догори вздовж тіла і відпустіть. Дихайте. І знову візьміть руки і покладіть їх на грудну клітину, щоб прийти до себе. Дихайте.

4.20 - Розверніть долоні догори і опустіть руки поступово перед собою. Відпустіть руки. Відставте одну ногу в сторону, а потім - іншу. Відчуйте коріння, Ваші ступні, п'яти. Намагайтесь почути потік енергії, яка протікає. Розверніть і витягніть руки долонями перед собою. І поступово робіть цей округлий жест, це жест "О" і, при цьому все-одно намагайтеся відчувати своє коріння. А тепер нехай цей стовбур росте; чим більше він росте, тим сильніше Ви відчуваєте своє коріння і п'ятки. Поверніться до серця; потім поступово опустіть руки перед собою долонями догори і відпустіть. Поверніть ноги. Дихайте. Це дуже важливо відчувати своє коріння і міцно стояти ногами на землі. Бо інакше можна відчути, що соки у тілі, як в дереві, ще не течуть.

 

Впарава_2

6.40 - Дуже повільно права рука, начебто щось підіймає знизу догори перед собою. Потім на рівні голови розвертаємо долоню на ззовні і ведемо далі вгору, в сторону; робимо коло з правого боку і повертаємо руку назад. І так повторюємо у дуже повільному темпі ще двічі. І відпускаємо праву руку.

Тепер лівою рукою починаємо робити коло також,але починаємо не знизу, а з лівого боку середини. Також немов щось набираємо в долоню. І дуже повільно промальовуємо коло. Піднімаємо долонею вздовж тіла перед собою і за головою вгорі розвертаємо долоню назовні. І так дуже повільно повторюємо ще двічі. Дуже повільно. Дихання нехай йде разом з Вами. Спостерігайте за своєю рукою, як вона розгортається перед Вашим серцем. І відпускаєте.

9.10 - а тепер обидві руки підніміть по бокам  знизу догори вздовж Вашого тіла, формуючи невеликі дві дуги. Потім поверніть руки назад вниз, зігніться трішки у плечах та колінах і сформуйте руками округлу форму; і немов щось підіймаєте - розправляєте коліна, плечі, підіймайте руки повільно долонями догори - повертайтесь до свого серця. Тут, розгорніть руки зсередини на ззовні; і нехай дуже повільно руки розійдуться в сторони; опускайте руки до низу, де вони знову сформують округлу форму, немов пірнають у глибини. Поверніться до свого центру і повторіть цей рух ще чотири рази. Вони ростуть, стають широкими. Відчуття, що вже йде площина. Руки широко розправляються. І кругла форма стає велика і наповнена. Плаский і широкий. Темний і теплий. Світлий і яскравий. І поверніться до свого центру.

 

Вправа_3

11.38 - розведіть ноги так, що носки дивляться трішечки всередину. Коли згинаєте ноги, коліна зустрічаються. Потім поверніть ноги на попередню позицію із заведеними носками. І трішки звузьте. Не ставте їх надто широко. І знову присядьте так, щоб коліна зустрілись. І підніміться. Дуже повільно повторіть це ще п'ять разів. Відчуйте як торкаються сторони. І дуже дуже повільно підіймайтеся.

13.50 - додаємо в цей рух із ногами ще жест руками. Ставимо руки широко по бокам долонями вниз; дуже повільно з'єднуємо коліна і паралельно опускаємо руки вниз у округлий жест, де руки рухаються один до одного назустріч. Потім руки підіймаються долонями догори вздовж тіла, ноги ще лишаються разом. Біля серця руки розходяться, перевертаються долоні наззовні і розширюються. Опускаються вниз, розширюючись. І знову зустрічаються внизу. Повторюємо це дуже повільно ще три рази.

Останній раз підіймаєтеся на ногах. І відпускаєте. Дихаєте.

16.30 - і певний час стоїте і відчуваєте реакцію тіла.

Як Ви зараз відчуваєте свої ноги?

Як Ви відчуваєте свою грудну клітину?

Ноги? Дихання? Наскільки важко чи легко стояти. Якісь такі питання. Ставте самі собі.

Тіло радіє інтересу, яке ви до нього проявляєте. Це допомагає йому інтегрувати досвід. Розвинути йому ті сили, яких ми лише трішечки торкнулися. Не треба бути досконалому. Достатньо тілу лише те, що ми намагаємося зробити. І тоді тіло зможе сформувати себе із своїх внутрішніх сил. Коли Ви знаходитесь у стресовій ситуації, то краще не виходити сильно з себе, а радше навпаки - прийти до себе.

 

Вправа_4

19.00 - Витягніть свою руку і відчувайте долоню: Ви її зараз повільно розгортаєте в зап'ясті вниз, а потім вгору. Просто намагайтеся відчути свою руку. Одна рука. А тепер спробуйте повільно рухати рукою горизонтально вбік і до себе. Потім вперед і назад. Тепер відчуйте  зап'ястя і лікоть, передпліччя. Опустіть руки, стійте і  зверніть увагу на ключиці, як на дах і будинок під цим дахом Ваше тіло - будинок. І повторіть все те ж саме з другою рукою. Ви просто її повільно витягуєте перед собою і розгортаєте тільки долоню догори і донизу. Не відчуваєте ніякого напруження в пальцях. Долоня пласка. Дуже повільно. Спробуйте відчути її зсередини. А тепер рухайте рукою горизонтально, і слухайте своє передпліччя. Ви відчуваєте тільки своє передпліччя, а все інше буде рухатись саме собою. Тепер вперед і назад зробіть рух рукою і намагайтеся відчути своє плече. Опустіть руки. Слухайте свої ключиці, уявіть, що вони дах, а Ваше тіло - будинок.

Витягніть обидві руки. Розгортайте долоні догори, донизу. Дуже повільно. Робіть це розгортання дуже свідомо. Тепер розгортайте руки повністю горизонтально: наззовні і всередину. Намагайтесь рухати не плечем, а передпліччям. Зводьте руки в перехрестя перед собою, заводьте їх назад. І ведіть рух тільки руками, без плеча і передпліччя. Тепер Ви немов берете енергію, яка позаду Вас і віддаєте з відкритими долонями перед собою. Повторюйте цей рух. Залишайтеся увагою у плечах. Енергія в плечах тече, рухається. Енергію плечей Ви несете аж до долонь. Опустіть руки і відчуйте ключиці. Дах і будинок, який знаходиться під ним.

 

26.57 - Вправа_5

Уявіть, що перед Вами дерево і Ви обіймаєте його. Підніміть руки перед собою і тепер уявіть, що Ви є дерево. Величезне. Набагато більше за Ваше тіло. І Ви обіймаєте цю енергію, яка є Ви. Наприклад, має бути таке відчуття, як Ви набираєте повітря в щоки - так само Вас має огортати і наповнювати енергія. Дихаємо. Опускаємо руки. І поступово піднімаємо їх по бокам. Розтягуємо горизонтально, і долонями, пальцями відчуваємо багато повітря. Робимо невеликі рухи кистями. Зовсім трішки підтягуємо їх перед собою, відчуття, як навесні. І знову обіймаємо дерево, руки паралельні одна одній. І обіймаємо себе. І Ви загортаєтесь у це тепле весняне повітря. Знову розгортаєте руки горизонтально, повільно рухаєте руками, відчуваючи повітря. І знову обіймаєте простір перед собою, одна рука паралельно над іншою. Опустіть руки.

Уявіть, що перед Вами сфера. І візьміть однією рукою обійміть її перед собою. Потім іншою рукою. Знову повторіть цей рух повільно різними руками. А тепер однією рукою обійміть сферу біля голови, і другою. Відчуйте, що Ви робите собі захисну оболонку. А тепер те ж саме, внизу і позаду себе - спочатку однією рукою, потім іншою. Тепер знову над голою - однією рукою і іншою. Збоку і знову ззаду. У Вас є відчуття, що Ви собі створюєте захисну оболонку. До цього ми це робили долонями, а тепер - долонями і передпліччям. Спочатку внизу перед собою одна рука, потім інша. Потім позаду. А тепер зробіть це перед собою у такій послідовності: долоня, передпліччя і плече. Спочатку однією рукою, потім Ви наближаєтесь до себе, до самого центру. Тепер над головою. А тепер ми відправляємось до самого центру. Однією рукою обіймаємо сферу перед собою, тримаючи в увазі: долоню, передпліччя, плече, ключицю. Ставимо долоню навпроти сердечного центру. І так само іншою рукою. Тільки її зупиняємо на рівні пупкового центру. Долоня, передпліччя, плече і дах будинку. Повторіть це ще раз кожною рукою. А тепер двома руками обіймаємо сферу перед собою, тримаючи в увазі долоню, передпліччя, плече, ключицю. Зводимо руки перед собою таким чином, що одна рука впирається в іншу. Повторіть це три рази, при цьому зверніть увагу на свої ступні.

 

Пауза.

35.50

Можете присісти зараз і дослухайтеся до відчуттів у Вашому тілі. Як Ви відчуваєте свої руки. Ви відчуваєте легкість, тепло, чи навпаки холод і напруження? Як Ваше тіло себе почуває вцілому. Як відчувається Ваше дихання. І я зараз запрошую сидіти ще декілька хвилин. Якщо треба, Ви можете відпочити і 10, і 15 хвилин. Може здаватись, що ми робимо небагато, але насправді ми рухаємо гори. Ви не помічаєте. Але, коли Ваше тіло трішечки рахує, то це намагання Вашого тіла показати, що набагато більше стоїть за цим. Життя, стреси вони намагаються нас розірвати, а ми намагаємось через тіло знайти внутрішні зв'язки спілкування. Іще раз: як відчувають себе Ваші ноги, руки зараз. І можна спостерігати, що у Вас різні відчуття у правій і у лівій частині тіла. Можливо, відчувається, що одна рука більша за іншу, чи грудна частина відчувається такою великою. Чи як м'ячик, чи як трикутник, хоча там немає цих геометричних фігур. Ці внутрішні образи - це мова Вашого тіла. І, коли у тіла є відчуття, що Ви його трішечки бачите, то у нього є відчуття, що воно є зрозумілим. Як і будь-яка людина, якщо вона відчуває, що є зрозумілою - це дає енергію; так само із тілом, якщо воно відчуває, що є зрозумілим, воно накопичує енергію. Нікого неможливо повністю зрозуміти, але, якщо ми намагаємось зрозуміти, то та людина це відчуває. І, тому важливо просто пробувати; вправи вони є меншими важливими, ніж те що ми намагаємось відчути і зробити. І, коли Ви робите вправи Вам не потрібно бути досконалими, не потрібно імітувати. Достатньо, лише того, що Ви спробуєте і тіло скаже Вам: "О, ти такий прекрасний друг, я знаю, що ти хочеш зробити, я зможу ще краще це зробити. І, що ми намагаємось робити на цих заняттях у понеділок і п'ятницю це, щоб Ви прийшли до свого тіла і тіло стало здоровим. За 6 годин буде наступне заняття сьогодні ввечері і там будуть інші вправи, ми їх покажемо. Записи лишаються тут на YouTube і у нас на сайті Eurythmy4you, щоб Ви могли ними користуватись у будь-який час. І я дуже вдячний, що я і Анастасія можемо з Вами працювати. Чи є якісь питання? Добре, що немає питань, тому що, коли робиш Евритмію треба прислухатись до себе. Ми побудуємо так наші заняття, що можна приєднуватись у будь-який час і неважливо, якщо щось пропустили. Тому кажіть своїм друзям і знайомим - хай приєднуються. І ми хочемо завершити піснею, молитвою Анастасії.